Logó
szív5

Programok / Látnivalók

Mi az, amit találtok Fonyódon és mi az, amit nem?

Találtok 7 strandot, amelyekből csupán kettő fizetős (szerintem jelképes az is).
Találtok kutyás strandot.
2 kilátót, turista- és kerékpárutakat, remek kávézót, éttermet, fagyizót, óránként (most még gyakrabban) közlekedő vonatot. Szuper piacot (szerdán és szombaton) kézműves sajtokkal, füstölt áruval, bio zöldségekkel ennivaló kutyakölykökkel.🙂
 
Szombaton is nyitva tartó és gyakran ügyeletet ellátó gyógyszertárat. Hajójáratot Badacsonyba, szárazföldi és vízitaxit.
Vagy 5 fajta csomagautomatát, önkiszolgáló autómosót, benzinkutat.
Minden nap nyitvatartó dohányboltot (ezért lehet, hogy kikapok), Lidl, Spar, Rossman üzleteket.
 
Csodás parkokat, virágos utcákat, játszótereket. Tőlünk pl. 3 percre van a Palánk vár, hatalmas füves területtel és játszótérrel.
Rengeteg remek horgászhelyet, evezési lehetőséget a Fonyódi árokban.
 

És amit nem találtok.

Szemetes utcákat, tereket, elhanyagolt területeket, bűnözést. Járó motorral a ház előtt hagyhatjátok az autóitokat egész éjszaka. 120 fős rendőrkapitányság vigyáz Rátok, ránk. 🙂 De Ti is vigyázzatok, könnyen becsúszhat egy-egy sárga csekk.
 
Amit most mondok, azt pedig jól jegyezzétek meg!
 
BALATONI VÍZIRENDÉSZET HÍVÓSZÁMA: 1817 !!!!!

Mit ne hagyjatok ki, ha hozzánk jöttök nyaralni, pihenni!

Összegyűjtöttem Nektek néhány helyet (a látnivalókról korábban már írtam), ahol gondoskodhattok a fizikai jólétről is, a lelkieken túl. Mert ugye a lelket is és a testet is táplálni kell. 🙂
Szóval, ilyen hely Fonyódon a Cool Cafe, ahol pazar reggelikkel várnak.
 
A Fonyódi Piac kihagyhatatlan a kézműves sajtokkal, vagy éppen Tomi gazda tényleg csípős kolbászával.
 
És el ne kerüljétek az XXL lángosost! Most szólok, tálcányi, kétszemélyes lángos náluk a standard. A sima 800 Ft, a sajtos-tejfölös 1200 Ft. Igen, így is megéri nekik. Nem mindenki akar egy nyáron meggazdagodni a Balaton partján sem.
 
Ha ebédben gondolkodtok, akkor meleg szívvel ajánlom a Kistücsök éttermet Balatonszemesen, vagy áthajózhattok Badacsonyba is a Rózsakőbe. 🙂
Desszertet pedig Balatonlellén a Geleta cukiban lőjetek magatoknak! Isteni süteményeket és elképesztő fagyikat ehettek. A belga csoki és a sós karamella páratlan. Persze Fonyódon is találtok lenyűgöző sütiket és vérré váló kávé különlegességeket a Béla Cafe-ban.
 
Szóval Dolce Vita
 
Fonyód, Melody Holiday House. 🙂

Gyertek velem sétálni a Fonyódi Szaplonczay sétányra, közben elmesélem, hogyan került a Badacsony a kertünkbe. 🙂

A fonyódi hegy valóságos kis múzeuma a Balaton történetének és a tó környékének talán az egyik legszebb üdülőhelye is. Innen a legszebb a Tapolcai-medence vulkáncsoportjának látványa.
A Balaton északi partján fekvő Badacsony, de a hasonló, koporsó formájú Szent György-hegy bazaltorgonáival, a várrommal koronázott Csobánc, a tökéletes kúp alakú Gulács és Tóti-hegy vagy a szigligeti dombok.
 
És képzeljétek! A leírások szerint a Badacsony utoljára 2,5 millió évvel ezelőtt tört ki. Amikor az apartmanház alapját ásták, előkerült egy méretes (és több kisebb) kő, ami minden valószínűség szerint a Badacsony egyik kitörésekor repült hozzánk.
 
No de vissza a Panoráma vagy Szaplonczay sétányra, amelyen bizony kétszer kell (minimum) végig sétálni. Egyszer az előbb említett hegyeket és a Balatont csodálhatjátok, másik oldalon pedig az ősfás kertekben magasló pazar villasort.
 
A századfordulón indult meg Fonyód üdülőhellyé válása, ebben nagy érdeme volt Dr. Szaplonczay Manó vármegyei tisztifőorvosnak, aki rávette Zichy Bélát, az erdővel borított hegy tulajdonosát, hogy birtokából egy területet parcellázzon fel a nyaralók számára. 1894-ben alakították meg a Balaton–Fonyódi Bélatelepet, s a századfordulóra már fel is épült az előkelő villasor, ahol többek között Huszka Jenő zeneszerzőnek és a Törley családnak is volt rezidenciája.
Egy csodaszép történet arról, miért (is) érdemes Fonyódra látogatni! Ígértem Nektek, hogy mesélek majd a látnivalókról, amelyek között a legfájdalmasabb a legszebb. Manapság Hollywoodban forgatókönyv születne belőle.
A Kripta Villa ugyanis az örök, ám beteljesületlen szerelemnek állít emléket.
Élt egyszer Erdélyben, az 1910-es években egy kedves gyógyszerész fiatalember, Abrudbányay (később Rédiger) Ödön, aki beleszeretett egy Magdus nevű lányba. A szerelem kölcsönös volt, ezért egy szép napon Ödön eljegyezte kedvesét. Közösen tervezgették a jövőjüket, már megszervezték az esküvőt, de ekkor váratlan és tragikus dolog történt, Magdus egy titokzatos betegségben meghalt.
Ödön mélységes gyászában menyasszonya személyes tárgyait maga köré gyűjtötte, remeteként, a világot kizárva sokáig a tárgyakba feledkezve élte a mindennapjait. Végül úgy döntött, hogy emléket állít az örök szerelemnek. Sokáig járta Magyarország szépséges vidékeit, majd megakadt a szeme egy fonyódi tájon, a Sipos-dombon. A panoráma csodálatos volt, méltó egy szerelem emlékének hirdetésére. Itt építette meg a kriptát, amely hirdeti Magdus iránti sosem múló szerelmét. Bár Ödön megnősült, gyermekei születtek, nagy szerelmét sosem feledte.
A nászágy, amely Magdust és Ödönt ábrázolja, Balaton-felvidéki vörös homokkőből készült, és azért nevezik kriptának, mert Ödön tervei szerint itt kaptak volna helyet a földi maradványaik. Ez a terv azonban meghiúsult.
A Kripta Villa ma az egyik legszebb panorámájú kávézónak ad helyet, a megkapó kiállítással együtt.
Fonyód így az örök szerelem városa is lehetne.
Most már sok mindent tudtok. Miért ott, ahol, miért az, ami, miért érdemes.
Apropó, miért is érdemes?
Mert Fonyódon akkor sem kell lemondanotok a pancsolásról, ha rossz az idő vagy éppen ősszel, tavasszal vagy télen jönnétek. (A Balaton minden évszakban csodás.) Apartmanjaink télen-nyáron várnak Benneteket meleg szeretettel és melegvízzel. Hiszen tőlünk 5 km-re van csupán a Buzsák-Csisztapusztai gyógyfürdő. 🙂
Az 1950-es években javában zajlottak a kőolaj utáni kutatások a szomszédos Zala megyei területeken, s végül a geológusok Csisztapusztára is eljutottak. 1956-ban félsikert értek el, ugyanis valamit találtak, de nem olajat: 42 °C-os termálvíz tört fel a föld mélyéről.
 
Elsőként az állami gazdaság dolgozói fedezték fel, hogy a reumás panaszok esetén kedvező hatású a szabadon elfolyó termálvíz, s kis gödröket vájtak a földbe, amelyek kezdetleges medenceként funkcionáltak. Kiépített út híján eleinte leginkább gyalogosan, biciklivel, esetleg lovaskocsival keresték fel a vendégek a spontán kialakuló fürdőt. A csisztapusztai fürdő híre azonban gyorsan terjedt és a buzsáki tanácsnál is hamar felismerték az ebben rejlő lehetőséget. Társadalmi munkában betonmedencéket építettek és apránként megkezdődött a termálfürdő kialakítása.
 
A fürdőben 5 medence, 35-40 fokos termálvíz várja a gyógyulni vagy csak pancsolni vágyókat.
Cuki történet, ugye? Amúgy pedig itt még Szilveszter napján is lehet lubickolni. 🙂
Gondoltátok volna, hogy Fonyódon 7 strand van? Ez azt jelenti, hogy ha egy hétre jöttök nyaralni, minden nap más strandra mehettek. Jó buli, nem? 🙂

Ezen felül öt partmenti füves területen (nem kijelölt természetes fürdőhely) a zöld terület gondozásával és bejárókkal biztosítják a fürdőzés lehetőségét. Szóval Fonyód a vízimádók Mekkája. 🙂 Nézzétek csak! 🙂

  • Árpád part szabadstrand (Fonyódliget)
  • Báthori utcai (“Zsolnay”) szabadstrand (Bélatelep)
  • Bélatelepi szabad strand
  • Huszka utcai szabadstrand (Bélatelep)
  • Panoráma strand – fizetős, de szerintem konszolidált árak vannak
  • Városi szabad strand
  • Fonyódi Kutyás Fürdetőhely
A kétcsúcsú Fonyódi-hegy mindkét magaslatán egy-egy kilátó épült: a hivatalos nevén Várhegyi Széplátót 2012-ben adták át, tetejéről kivételes panoráma nyílik a Balaton nyugati medencéjére és a szemközti tanúhegyekre.
A kilátó a Várhegy 231 méter magas csúcsán egy Árpád-kori földvár viszonylag ép maradványaira épült. A négyszintes, fából épült kilátóra azért is nagy szükség volt, mert a hegycsúcson állva egyáltalán nem lehet látni semmit az egyébként elképesztő panorámából. Már a kilátó első szintje is 3 méter magasan van a terepszinthez viszonyítva, a negyedik emelet pedig 14 méteres magasságával jóval a fák fölé ér. A kilátóból látható a Balaton teljes nyugati és középső medencéje, sőt, tiszta időben a Tihanyi félszigeten túl is ellátni. Déli és keleti irányban a szomszédos Sipos-hegyi-kilátó, Fonyódliget, a Nagyberek és a Külső-Somogy teljes területe jól belátható, északra nézve pedig sorra beazonosíthatjuk a Balaton-felvidék tanúhegyeit: (keletről nyugatra): Tóti, Csobánc, Gulács, Badacsony, Szigliget. A kilátó tövében szép, rendezett piknikezőhely várja a turistákat, a hegyet borító erdőben pedig turistautakon és egy tanösvényen lehet felfedezni a térség múltját, valamint növény- és állatvilágát. Az első emeletre korlátlift segítségével a mozgásukban korlátozottak is feljuthatnak, ráadásul a közeli parkolóból is épített út vezet a kilátóhoz. A kilátót idősebb Lőrincz Ferenc Ybl-díjas tervező elképzelése alapján ifjabb Lőrincz Ferenc tervezte. Ez a kilátó jelenleg felújítás alatt áll, de a másik kilátó látogatható. Ez pedig a Sípos hegyi kilátó.
 

Fonyód-Sipos-helyen kellemes erdei utakon egy erdei tornapálya található. A legmagasabb pontján lévő másik kilátóból hasonlóan gyönyörű panoráma tárul elénk. Javasoljuk, hogy egy fél órás könnyű sétával a Balaton felőli hegyfalon végig vezető sétányon közelítsék meg és felejthetetlen látványban lesz részük.

Állandó programok

Kolbászfesztivál

A Fonyódi Kolbászfesztivál a téli Balaton legnagyobb gasztronómiai eseménye. Idén 14. alkalommal rendezik meg, programokkal, koncertekkel. Belépődíj NINCS!

(Időpontról érdeklődjetek, hogy ne maradjatok le a szállásfoglalásról!)

Rock Balaton

A Rock Balatont augusztusban szokták megrendezni. Ez egy többnapos rockfesztivál, immár 10. éve, ikonikus és új fellépőkkel.

(Időpontról érdeklődjetek, hogy ne maradjatok le a szállásfoglalásról!)

Továbbá nyáron több INGYENES koncert.

Kapcsolat